Moed om te Falen
Ben ik geraakt, blijkt dat mijn kracht te zijn! 🙂
Hoogsensitiviteit; Het lijkt een modeverschijnsel tegenwoordig. Op steeds meer plaatsen duikt deze term op.
Feit is dat ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking hoog sensitief is. Dat betekent dus 1 op de 5 en dat is best veel.
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en geen ‘stoornis’ en dus niet te ‘behandelen’ en zou ook niet verward moeten worden met hooggevoeligheid.
Tussen deze twee zit een wezenlijk verschil.
Hoogsensitiviteit is een geweldige karaktereigenschap die, mits ontwikkeld in een positieve omgeving, tot ontzettend mooie kwaliteiten kan leiden.
Eén van de belangrijkste gedragseigenschappen van hoogsensitieve mensen is bedachtzaamheid.
Je weet wel, die mensen die eerst de kat uit de boom kijken, die eerst observeren voordat ze handelen. De mensen die zich van alles altijd afvragen, de mensen die er lang over kunnen doen om tot een beslissing of keuze te komen.
Of juist die mensen die hun uitmuntende ideeën snel eruit gooien en er geen respons op krijgen, die niet snappen waarom anderen niet zien wat zij zien. Die daardoor in het vervolg hun mond maar houden.
Hierdoor kunnen er gevoelens ontstaan dat ze ‘verlegen’ zijn of ‘niet spontaan genoeg.’ Gevoelens van twijfel en onzekerheid…
Dit kan uitgroeien in angst voor nieuwe situaties en gedachtes als ‘ik kan het niet’.
En dan is het zaadje van faalangst en een fixed mindset geplant.
Hoogsensitieve mensen hebben, meer dan de gemiddelde mens, de neiging om lastige situaties of emoties uit de weg te gaan. Dit komt onder andere terug in zaken als faalangst, perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en voor je mening durven te gaan staan.
Faalvaardigheid; Een ontzettend belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen en kinderen.
Bij de Moed om te falen gaan we aan de slag met faalvaardigheid; Een ontzettend belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen en kinderen.
Faalvaardigheid gaat over leren door te proberen.
Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen.
Het gaat over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen.
Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten, over vrijheid en doorzetten.
Over jezelf leren accepteren en vooral over het leren leven met meer plezier en liefde voor jezelf…
Om te durven falen hebben we ruimte nodig.
De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken, zelfs de verkeerde…
Je hebt het nodig dat je vragen mag stellen of het even niet meer mag weten. Je hebt het nodig te weten dat je er, ondanks gestuntel en geblunder, nog altijd mag zijn.
Dat je mag spelen, plezier mag maken en mag ontdekken. En je hebt het nodig om te voelen dat lachen een vorm van opluchting en opborrelend plezier is…
Voor die mensen die wéten dat ze nog iets te leren hebben…
De Moed om te falen is voor die mensen die weten dat ze nog iets te leren hebben op het gebied van faalvaardigheid en mindset.
De mensen die toe durven geven dat ze op deze gebieden nog wel eens wat tekort komen.
Die tegen hun perfectionistische gedrag aanlopen, die willen werken aan de negatieve kijk op zichzelf en anderen.
Die graag willen proberen, ontdekken, aangaan, ook al lijkt dat ze super eng!
Voor de ouders die hun kind graag beter leren begrijpen. Die hun kind de vaardigheden mee willen geven waarmee ze onbezorgd de wereld in kunnen stappen. Die hun kind willen laten ervaren hoe het is om te durven doen, om fouten te maken en hier echt om te kunnen lachen.
Die hun kind graag willen laten leren door te proberen en te laten ondervinden dat het proces belangrijker is dan het eindresultaat.
Voor die ouders die zelf ook kritisch naar hun eigen handelen durven te kijken op dit vlak en de moed hebben dit samen met hun kind aan te gaan.
Heb jij de moed om te falen?
Herken jij je in 1 van deze doelgroepen?
Heb jij de moed om te falen?
En ben je bereid in het diepe te springen, maar wel mét zwemvest, duikbril en zelfs snorkel als dat nodig is voor jou of je kind?
Klik dan snel door op 1 van de volgende links voor de complete inhoud van mijn trainingen.
Volwassenen; Moed om te Falen editie; Silly me!
Een traject voor volwassenen die graag aan de slag willen met hun faalvaardigheid.
Kinderen; Moed om te Falen editie; Silly Kids!
Een traject voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun ouders.
Ben jij een ouder van een hoogsensitief kind die jonger is dan 8 jaar, maar wil je wel graag begeleiding? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Silly Coaching heeft haar trainers licentie behaald bij Opleidings- en expertise centrum voor hoogsensitiviteit Gave Mensen.